Powszechnie wiadomo, iż dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość tego co je otacza. Najlepszym sposobem zaspokojenia naturalnej ciekawości dziecka są zabawy badawcze i eksperymenty o charakterze badawczym. Zabawy te stanowią podstawę wielokierunkowego rozwoju dziecka.
Kręgle znano już podobno w starożytności i w średniowieczu. A ja mam wrażenie, że chyba też w prehistorii! W końcu Fred Flinston też w nie grał – Yabba Dabba Doo!!!! Klasa 3A wraz z opiekunami p. Martą Kandzior i p. Beatą Golą z okazji Andrzejek wybrała się właśnie do kręgielni w pubie "Legenda", gdzie aktywnie i wesoło spędziła czas.
20 listopada w bibliotece szkolnej odbył się konkurs adresowany dla uczniów klas piątych pt. „Przysłowia mądrością narodów”. Celem konkursu było wzbogacenie wiedzy o przysłowiach, które stanowią element naszej kultury i ogromną skarbnicę wiedzy. Uczestniczyło w nim 11 pięcioklasistów, którzy wykazali się dużą znajomością polskich przysłów. Mistrzynią złotych myśli okazała się Sylwia Makuch z kl. 5A, drugie miejsce zajęła Oliwia Chęcińska z klasy 5B, trzecie zaś przypadło Magdalenie Brzana z klasy 5B. Laureatki otrzymały pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe, które wręczyła im pani dyrektor Teresa Lechocińska - Ciupa. Zwycięzcom gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach!
Zapraszamy wszystkich uczniów oraz nauczycieli do biblioteki szkolnej i skorzystania z nowego księgozbioru naszej Noblistki Olgi Tokarczuk.
W dniu 18 listopada w naszej bibliotece szkolnej Pani Dyrektor Teresa Lechocińska-Ciupa rozdała dyplomy oraz nagrody w konkursie pt.: ,,Książka, którą warto przeczytać”. Uczniowie wykonali swoje prace dowolną techniką w formie plakatu.
Słowa tej piosenki nuciła społeczność uczniowska naszej szkoły na korytarzach i podczas akademii, która odbyła się z okazji Święta Niepodległości. Galę poprowadzili przedstawiciele Rady Samorządu Uczniowskiego Aleksandra Sypek i Szymon Markowski.
8 listopada 2019 r. świętowaliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania ma na celu promowanie i zachęcanie do zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety zarówno dzieci jak i dorosłych.
Z radością informujemy, że nasi uczniowie zakwalifikowali się do II etapu (rejonowego) konkursów przedmiotowych dla uczniów szkół podstawowych organizowanych przez Podkarpackiego Kuratora Oświaty w roku szkolnym 2019/2020.
Konkurs Przedmiotowy |
Imię i nazwisko ucznia |
kl. |
Imię i nazwisko nauczyciela-opiekuna |
Historia |
Jakub Borzęcki | 8A | Joanna Grzebyk |
Aleksandra Sypek | 7B | Urszula Bar | |
Biologia |
Dawid Rusin | 8A | Barbara Pyrz |
Sonia Malczyńska | 8A | Barbara Pyrz | |
Gabriela Kozioł | 8A | Barbara Pyrz | |
Język polski |
Sonia Malczyńska | 8A | Barbara Wojciechowska |
Kinga Makuch | 7B | Barbara Wojciechowska | |
Noemi Bełch | 7A | Ewa Rzeszutek | |
Filip Rajca | 7A | Ewa Rzeszutek | |
Język angielski |
Małgorzata Ogórek | 8A | Małgorzata Robak |
Dawid Rusin | 8A | Małgorzata Robak | |
Oliwia Stachura | 7B | Małgorzata Robak | |
Chemia |
Jakub Borzęcki | 8A | Maria Greczka |
Damian Kardaś | 8A | Maria Greczka | |
Geografia | Jakub Borzęcki | 8A | Małgorzata Pazdro |
Fizyka | Jakub Borzęcki | 8A | Bogumił Drewniak |
Serdecznie gratulujemy wszystkim zakwalifikowanym uczniom, ich rodzicom i nauczycielom- opiekunom!