18.09. 2019r. klasy 2A i 2B wyruszyły na wycieczkę w kierunku Korczyny, aby przekonać się czy rzeczywiście czekolada u Mistrza Polski Cukierników pana Mirosława Pelczara jest najlepsza.
Pijalnia czekolady zrobiła na nas duże wrażenie. Wystrój i te niezliczone cudeńka czekoladowe w witrynach wystaw przykuwały nasz wzrok. Zanim zrobiliśmy własną czekoladę obejrzeliśmy filmy dydaktyczne: „Pochodzenie kakao”, „Historia kakao i czekolady”, które naświetliły nam sposób jej wyrobu. Następnie pracownik Pijalni pani Ania bardzo rzeczowo opowiedziała nam całą historię powstania czekolady od drzewa kakaowego do słodkiego smakołyku. Pokazała nam również jak dawniej, ręcznie wykonywano wszystkie czynności związane z produkcją czekolady. Po zajęciach teoretycznych przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Każdy z nas wykonał własną czekoladę i czekoladowego lizaka dosypując do nich wybrane owocowe dodatki. Kiedy nasza czekolada zastygała w lodówce, my robiliśmy słodkie zakupy i traciliśmy kalorie w pokoju zabaw. Do domów wróciliśmy w czekoladowych humorach, słodko witając rodziców. Za organizację wycieczki dziękujemy p. Renacie Grochockiej, a za opiekę p. Eli Jaracz, p. Patrycji Kos-Laskowskiej, p. Agnieszce Kubik oraz p. Agacie Tarczoń.
https://photos.app.goo.gl/TgRXdkL3nWr8R4gn8